dinsdag 27 februari 2007

Communicatie van baby's d.m.v. gebaren

Eind 1970 ontdekte de doventolk Joseph Garcia dat baby's van dove ouders veel jonger in staat zijn om hun wensen en behoeften aan hun ouders duidelijk te maken dan baby's van niet-dove ouders.

In 1987 begon Garcia aan de Alaska Pacific University een onderzoek naar de mogelijkheden en gevolgen van het gebruik van gebarentaal bij niet-dove baby's met niet-dove ouders. Zijn onderzoek toonde aan dat baby's die vanaf zes of zeven maanden regelmatig in aanraking komen met gebarentaal, al vanaf acht of negen maanden na hun geboorte beginnen te communiceren.

Later ontwikkelde Garcia een gemakkelijk aan te leren gebarensysteem dat ouders kunnen gebruiken om te communiceren met hun baby voordat deze zich verbaal kan uitdrukken.

In 1994 publiceerde hij zijn eerste boek over dit onderwerp: "Toddler Talk" (Ned. "Peuter Praat").

Bron: www.babygebaren.com

Hieronder een tweetal filmpjes waarin een paar voorbeelden van de bedoelde gebarentaal in verstopt zitten. Met recht verstopt zitten, want ik zelf kon ze niet onderscheiden. Maar met de hulp van Annet, kon ook ik de gebarentaal van baby's herkennen. Het is leuk om te zien.


Leuk filmpje? Nou voor u nog eentje dan. De eerste keer dat ik deze filmpjes onder mijn neus geschoven kreeg rezen er een aantal vragen op nl.: Zijn dit niet gewoon wonderkinderen? Kan dat met elk kind? Zijn ze hoger begaafd?
Geen van deze vragen is van toepassing. Uiteraard is het wel mogelijk maar daar is het nu ietsjes te vroeg voor om vast te kunnen stellen. Heb ik uitgevonden, nadat ik eventjes de site ben afgesnuffeld. Nu, ik zal u niet verder ophouden. Veel plezier bij het volgende filmpje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

KOL.nl RSS Feed